Flaczki po Warszawsku

Żółtka oddzielić do białek. Ubić białka na pianę.

Czytaj więcej..

Zapiekane ziemniaki

Ziemniaki obrać i ponadkrawać w cienkie talarki, nie do końca, aby jeden brzeg trzymał je - "jak grzebień". 

Czytaj więcej..

Grilowane krewetki z ryżem i szpinak z vinegret z papryki

Krewetki oczyścić, doprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i usmażyć na grilu.

Czytaj więcej..

Ziemniaki w maślankowym sosie

Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i pokrajać w talarki. Masło lub margarynę stopić na patelni, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.

Czytaj więcej..

Jambalaja z krewetkami

Szynkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać i posiekać. Przygotowane składniki podsmażyć w dużym garnku na 1 łyżce masła.

Czytaj więcej..

Zapiekanka z grochu

Wymoczony w słonej wodzie groch lub fasolę i obrane ziemniaki ugotować osobno do miękkości i 2 razy przepuścić przez maszynkę.

Czytaj więcej..

Karp z rodzynkami w skórze

Skórę oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy a skórę rozkładamy na wysmarowanej olejem folii aluminiowej.

Czytaj więcej..

Ziemniaki z zielonym sosem

Jajka ugotować na twardo, obrać i przetrzeć przez sitko lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z zieleniną, dodać jogurt i majonez albo śmietanę.

Czytaj więcej..

Lin duszony z kapustą kiszoną

Kapustę dokładnie wypłukać, aby nie była zbyt kwaśna. Gotować do miękkości i odcedzić. Na maśle usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażkę dodać do kapusty, przyprawić i wymieszać.

Czytaj więcej..
< 1 ... 41 42 43 ... 51 >
facebook