Szparagi po Polsku

Szparagi obrać, odciąć końcówki. Ugotować w wodzie z solą i cukrem.

Czytaj więcej..

Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki

Szparagi obrać i odciąć końcówki. Każdego zawinąć w plasterek szynki. Ziemniaki i marchewki wyszorować, przekroić wzdłuż na pół lub na cztery części w zależności od wielkości.

Czytaj więcej..

Szparagowa frittata

Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na oliwie z cebulą pokrojoną w kostkę. Jaja roztrzepać w sporej misce z parmezanem, solą i pieprzem.

Czytaj więcej..

Grillowane warzywa z sosem pomidorowym i świeżą bazylią

Z pomidorów Pelatti oraz marchwi, selera naciowego oraz pora przygotować sos pomidorowy, który doprawiamy solą i białym pieprzem a tuż przed podaniem dodajemy pokrojone listki świeżej bazylii.

Czytaj więcej..

Kalafior gotowany

Kalafior umyć, gotować w osolonej wodzie do miękkości. 

Czytaj więcej..

Pomidory faszerowane jajami

Z pomidorów ściąć wierzchy i wydrążyć. Cebule obrać, opłukać, posiekać i przesmażyć na tłuszczu; dodać tartą bułkę, pieprz oraz ugotowane i posiekane jaja.

Czytaj więcej..

Zapiekane ziemniaki

Ziemniaki obrać i ponadkrawać w cienkie talarki, nie do końca, aby jeden brzeg trzymał je - "jak grzebień". 

Czytaj więcej..

Ziemniaki nadziewane fasolą

Ziemniaki obrać, ściąć czuby i wyrównać spody, aby mogły "stać", łyżeczką wydrążyć miąższ, aż powstanie wgłębienie.

Czytaj więcej..

Ziemniaki w maślankowym sosie

Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i pokrajać w talarki. Masło lub margarynę stopić na patelni, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę.

Czytaj więcej..
< 1 2 >
facebook