Z połówki przekrojonej wzdłuż laski wanilii wyskrobać nożem czarne drobiny i wrzucić wraz z laską na talerz, dodać sok z cytryny, oliwę i wymieszać widelcem.
Z połówki przekrojonej wzdłuż laski wanilii wyskrobać nożem czarne drobiny i wrzucić wraz z laską na talerz, dodać sok z cytryny, oliwę i wymieszać widelcem.
Krewetki obrać, skorupy zachować. Fenkuł pokroić w paseczki, zachować zielony koperek do dekoracji.
Każdy filet ze śledzia posmarować musztardą, zwinąć w rulon, układać w słoiku jeden obok drugiego.
Z mąki, żółtka, piwa i oleju sporządzić ciasto. Osolić, wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białka; przyrządzone ciasto musi mieć gęstość śmietany.
Sprawionego i obranego ze skóry węgorza skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Cebulę obrać i posiekać. Seler obrać, pokrajać w cienkie plasterki, przesmażyć w rozgrzanym maśle.
Rybę przygotowaną jak zwykle, mięso oddzielić od ości i kręgosłupa, ściągnąć skórę, filety posolić i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
Filety ze śledzi zalać na godzinę słodkim mlekiem. Filety odcisnąć z mleka, złożyć po dwa razem, każdy śledź pokrajać na 3 części i ułożyć na prostokątnym, małym półmisku.