Jambalaja z krewetkami

Składniki:

250 g szynki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 strąk zielonej papryki
425 g pomidory z puszki
1/2 litra bulionu mięsnego
chilli, pieprz
250 g ryżu długoziarnistego
1 puszka ananasa w plastrach
250 g mrożonych krewetek koktajlowych
8 obgotowanych dużych krewetek
sól

Przepis:

Szynkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać i posiekać. Przygotowane składniki podsmażyć w dużym garnku na 1 łyżce masła. Paprykę umyć i po usunięciu pestek pokroić w kawałki. Razem z pomidorami, bulionem, listkiem laurowym i tymiankiem dodać do podsmażonej szynki, doprawić chilli i pieprzem i zagotować. Dodać ryż i całość gotować na wolnym ogniu ok. 17 minut. Plastry ananasa osaczyć z zalewy, przekroić i usmażyć na pozostałej porcji masła na złocistobrązowo. Krewetki koktajlowe obgotować w osolonej wodzie, osaczyć i wymieszać z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Ryż z dodatkami (jambalaja) przełożyć na talerze, rozłożyć ananas, każdą porcję udekorować dużymi krewetkami i ewentualnie peperoni.

Wróć do reszty przepisów
facebook