Szynkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek obrać i posiekać. Przygotowane składniki podsmażyć w dużym garnku na 1 łyżce masła. Paprykę umyć i po usunięciu pestek pokroić w kawałki. Razem z pomidorami, bulionem, listkiem laurowym i tymiankiem dodać do podsmażonej szynki, doprawić chilli i pieprzem i zagotować. Dodać ryż i całość gotować na wolnym ogniu ok. 17 minut. Plastry ananasa osaczyć z zalewy, przekroić i usmażyć na pozostałej porcji masła na złocistobrązowo. Krewetki koktajlowe obgotować w osolonej wodzie, osaczyć i wymieszać z ryżem. Doprawić solą i pieprzem. Ryż z dodatkami (jambalaja) przełożyć na talerze, rozłożyć ananas, każdą porcję udekorować dużymi krewetkami i ewentualnie peperoni.