Oczyścić warzywa. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz, na gorący położyć kawałki indyka, obrumienić, wyjąć.
Oczyścić warzywa. W szybkowarze rozgrzać tłuszcz, na gorący położyć kawałki indyka, obrumienić, wyjąć.
Na dwie godziny przed pieczeniem natrzeć udko roztartym z solą czosnkiem. Udko powinno być pozbawione fiszbin!
Sprawione gołębie obrumienić w szybkowarze na oleju. Wrzucić pokrojony boczek, wsypać mąkę, wymieszać.
Sprawione gołębie (bez przecinania podbrzusza, wnętrzności wyjąć przez otwór w podgardlu) namoczyć na kilka godzin w serwatce.
Przygotować zalewę. oczyszczone warzywa pokroić, zagotować z wodą i przyprawami.
Oczyszczone, umyte bekasy posolić i ze wszystkich stron natrzeć mąką zmieszaną z czerwoną papryką.
Bażanta oczyścić, umyć, owinąć cienkimi plastrami boczku, obwiązać nitką, włożyć do garnka, polać winem i dusić pod przykryciem na 30 g tłuszczu, aż będzie na pół miękki.
Wypatroszonego, umytego bażanta włożyć do garnka z tłuszczem i pod przykryciem dusić na małym ogniu razem z pokrojoną w plasterki marchwią, skórką otartą z cytryn i przyprawami, polewając od czasu do czasu czerwonym winem.
Pierś gęsi umyć, osuszyć w ściereczce i posolić. Włożyć do garnka i pod przykryciem dusić do miękkości na tłuszczu gęsim razem z posiekaną cebulą i warzywami pokrojonymi w drobne plasterki.