Jabłecznik

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, utartą skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Czytaj więcej..

Babeczki jabłkowe

Z podanych składników zarobić ciasto, chłodzić przez godzinę. Składniki nadzienia - oprócz jabłek - wymieszać.

Czytaj więcej..

Babka Savarin

Zarobić ciasto drożdżowe z podanych składników. Upiec w formie z kominkiem, po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika - zostawić na 30 min.

Czytaj więcej..

Biszkopty czekoladowe z toffi

Formę posmarować masłem i wyłożyć pergaminem ser utrzeć z 25g cukru i esencją waniliową na gładką masę i odstawić.

Czytaj więcej..

Fondant czekoladowy

Roztopić czekoladę. Dodać masło i żółtka. Ubić białka z cukrem. 

Czytaj więcej..

Galaretka z czerwonych porzeczek podawana z białym winem (kuchnia śląska)

Porzeczki zalać niewielką ilością wody, zagotować z cukrem, przetrzeć przez sito.

Czytaj więcej..

Gruszka aromatyzowana leśnymi malinami z pistacjowym kremem

Obrać gruszki ze skóry wyciąć gniazdo nasienne i przekroić na pól.

Czytaj więcej..

Gruszka w pikantnym syropie z sosem pomarańczowym

Gruszki obrać, usunąć gniazdo z pestkami tak aby gruszka pozostała cała, ugotować w syropie 30% z dodatkiem korzeni, skórki pomarańczowej i grenadiny.

Czytaj więcej..

Gruszka w sosie waniliowym

Syrop z gruszek zagotować , dodać sok z cytryny, goździki, startą skórkę z limetek, włożyć gruszki i gotować przez pięć minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

Czytaj więcej..
< 1 2 3 ... 9 >
facebook