Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, utartą skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, utartą skórkę i sok z pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Z podanych składników zarobić ciasto, chłodzić przez godzinę. Składniki nadzienia - oprócz jabłek - wymieszać.
Zarobić ciasto drożdżowe z podanych składników. Upiec w formie z kominkiem, po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika - zostawić na 30 min.
Formę posmarować masłem i wyłożyć pergaminem ser utrzeć z 25g cukru i esencją waniliową na gładką masę i odstawić.
Roztopić czekoladę. Dodać masło i żółtka. Ubić białka z cukrem.
Porzeczki zalać niewielką ilością wody, zagotować z cukrem, przetrzeć przez sito.
Obrać gruszki ze skóry wyciąć gniazdo nasienne i przekroić na pól.
Gruszki obrać, usunąć gniazdo z pestkami tak aby gruszka pozostała cała, ugotować w syropie 30% z dodatkiem korzeni, skórki pomarańczowej i grenadiny.
Syrop z gruszek zagotować , dodać sok z cytryny, goździki, startą skórkę z limetek, włożyć gruszki i gotować przez pięć minut pod przykryciem na wolnym ogniu.