Jeśli bób jest mały i miękki, możesz użyć surowego, jeśli jest większy i twardy blanszuj go w nie osolonej, gotującej się wodzie, (jeśli skórka nadal będzie twarda należy ją usunąć).
Jeśli bób jest mały i miękki, możesz użyć surowego, jeśli jest większy i twardy blanszuj go w nie osolonej, gotującej się wodzie, (jeśli skórka nadal będzie twarda należy ją usunąć).
Oprócz zielonego groszku dobrze wymieszać wszystkie składniki farszu dobrze wymieszać z mielonym mięsem.
Na wywarze grzybowym ugotować na półsypko kaszę gryczaną. Ostudzoną zemleć w maszynce razem z twarogiem i ugotowanymi grzybami.
Ziemniaki i słoninę przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać jajka, mąkę, przesmażoną na odrobinie oleju, drobno posiekaną cebulę i sól.
Ziemniaki umyć i ugotować w „mundurkach". Następnie obrać ze skórki i zmielić.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Z przetartych ziemniaków odcisnąć lekko sok przez płócienny woreczek.
Obrany i oczyszczony filet ze szczupaka gotujemy na parze. Zostawiamy do wystygnięcia. W między czasie pokrojoną cebulę obsmażamy.
Ser zmielić, dodać żółtko, całe jako, masło, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać i dodać mąkę.
Ugotować ryż w proporcji 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody.