Flaczki po Warszawsku

Składniki:

Składniki na 4 porcje
 
Flaki wołowe gotowane (miękkie) 400 g
Rosół wołowy 400 ml
Warzywa obrane (marchew, pietruszka, kalarepa, seler, cebula) 150 g
Masło 30 g
Mąka pszenna 10 g
Przyprawy: pieprz biały, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir, sól
 
Składniki na pulpety ze szpiku wołowego:
Szpik wołowy 100 g
Jajka 2 szt.
Bułka tarta
Sól
Pieprz
Mąka pszenna do obtaczania pulpetów
Siekana natka pietruszki i koperek

Przepis:

Przygotowanie pulpetów
Żółtka oddzielić do białek. Ubić białka na pianę. Szpik zmielić. Szpik wyrobić z żółtkami, przyprawami, bułką tartą, natką i koperkiem. Dodać bitą pianę i delikatnie wymieszać. Wyrabiać małe kulki, obtoczyć w mące. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na górę. Pulpety można gotować w rosole. Będą lepsze w smaku.
Przygotowanie flaków
Flaki pokroić w drobne słupki długości zapałki. Warzywa pokroić w bardzo cieniutkie paseczki długości zapałki. Pokrojone warzywa lekko obsmażyć na maśle, dodać mąkę, zasmażyć. Zalać rosołem wołowym, dodać pokrojone flaki, przyprawy i gotować do miękkości jarzyn. Podawać z pulpetami.
Wróć do reszty przepisów
facebook