Karp z rodzynkami w skórze

Składniki:

Karp - filet ze skórą 180 g
Rodzynki 10 g
Cebula 10 g
Jajko 1/4 szt.
Masło 5g
Śmietana 30% 1cl
Bułka pszenna 10 g
Mleko 2% 1cl
Majonez 4 cl
Cytryna 20 g
Jogurt 2 cl
Sałata Lolla Rossa 10 g
Sałata masłowa 5g
Sałata freesse 5g
Natka pietruszki
Szczypiorek
Koperek
Sól
Biały pieprz mielony

Przepis:

Skórę oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy a skórę rozkładamy na wysmarowanej olejem folii aluminiowej. Mielone mięso przekładamy do malasera i mieszamy z jajkiem, masłem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po wyjęciu z malaksera dodajemy przesmażoną na lekki złoty kolor cebulę przepuszczoną przez maszynkę do mielenia oraz namoczoną w mleku bułkę i zmieloną na maszynce do mielenia. Dokładnie mieszamy a pod koniec dodajemy namoczone rodzynki. Tak przygotowaną rybę przekładamy na skórę z karpia, zawijamy i wstawiamy do pieca z nastawioną funkcją parowania na około 15-20 minut. Po wystudzeniu kroimy w plasterki i podajemy na majonezie wymieszanym z jogurtem i świeżymi ziołami oraz doprawionym solą i pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Obok podajemy doprawioną sosem vinaigrette.

Wróć do reszty przepisów
facebook