Grilowane krewetki z ryżem i szpinak z vinegret z papryki

Składniki:

Krewetki - 300g
Oliwa z oliwek - 20 ml
Ryż - 50g
Bulion z kurczaka - 100 ml
Szpinak - 200g
Masło - 30g
Słodkie chilli - 50 ml
Ananas - 50g
Pomidory - 50g
Papryczka chilli -  lOg
Czosnek - 1Og
Limonka -30g
Oliwa z oliwek - 20 ml
Sól, pieprz
Świeże zioła- lOg

Przepis:

Krewetki oczyścić, doprawić do smaku solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i usmażyć na grilu. Ryż ugotować metodą pilaff. Liście szpinaku oczyścić, przesmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Odsączyć wodę którą puści podczas smażenia. Sos: na oliwie zeszklić czosnek, dodać ananasa, papryczkę chilli, pomidory, sok z limonki i chwilę poddusić, zdjąć z ognia i dodać słodkie chili, doprawić do smaku. Na talerzu ułożyć szpinak, na mi w ausztycherku ryż. Obok polać sosem i ułożyć zgrillowane krewetki. Udekorować świeżymi ziołami.

Wróć do reszty przepisów
facebook