Lin duszony z kapustą kiszoną

Składniki:

Przepis na 4 porcje

Filety z lina 500 g
Kapusta kiszona 400 g
Śmietana 30% 100 ml
Masło 50 g
Cebula 50 g
Mąka pszenna 10 g
Sól
Pieprz
Natka pietruszki

Przepis:

Przygotowanie kapusty
Kapustę dokładnie wypłukać, aby nie była zbyt kwaśna. Gotować do miękkości i odcedzić. Na maśle usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażkę dodać do kapusty, przyprawić i wymieszać.
 
Przygotowanie lina
Filety z lina pokroić w małe porcje, posypać solą i pieprzem. Pozostawić na około 0,5 godziny.
 
Sposób wykonania
Do kapusty włożyć pokrojone filety dodać śmietanę. Wolno dusić około 10 minut. Do duszenia można dolać trochę wina białego. Podawać posypane z natką pietruszki z ziemniakami.
Wróć do reszty przepisów
facebook