Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać pokrajaną i zrumienioną cebulę, trochę tartej bułki, 2 jaja, mąkę oraz ugotowane i posiekane grzyby.
Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać pokrajaną i zrumienioną cebulę, trochę tartej bułki, 2 jaja, mąkę oraz ugotowane i posiekane grzyby.
Z wymienianych składników przygotować ciasto i usmażyć naleśniki. Grzyby oczyścić, poszatkować. Cebulę pokrajać, zrumienić, dodać grzyby i udusić.
Grzyby oczyścić, poszatkować i udusić z cebulą na tłuszczu. Dodać śmietanę. Gdy przestygną - dodać przyprawy, tartą bułkę i jajo.
Ryż ugotować na sypko na wywarze z grzybów. Zrobić rozczyn z mąki, drożdży i mleka, a gdy wyrośnie - dodać rozmieszane jaja i pozostałe składniki; starannie wyrobić.
Grzyby oczyścić, opłukać i udusić na słoninie razem z cebulą. Dodać czerstwą bułkę, aby wchłonęła sos.
Ugotować opłukane i namoczone grzyby. Wyjąć je i poszatkować; w wywarze ugotować kaszę na sypko.
Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć, obrać ze skórki, odciąć trzony. Rydze oczyścić, opłukać, osączyć.
Pieczarki umyć, wyciąć trzony, które należy posiekać i przesmażyć z cebulą. Kapelusiki pieczarek osolić i oprószyć mąką.
Grzyby oczyści drobno pokrajać i udusić na maśle. Odstawić, żeby wystygły.