Kulebiak z ryżu i grzybów

Składniki:

Ciasto:
40 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
1,5 szklanki mleka
cukier
3 łyżki tłuszczu (margaryna lub smalec)
sól
2 jaja
 
Nadzienie:
20 dag ryżu
cebula
5 dag grzybów suszonych
3 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
jajo

Przepis:

Ryż ugotować na sypko na wywarze z grzybów. Zrobić rozczyn z mąki, drożdży i mleka, a gdy wyrośnie - dodać rozmieszane jaja i pozostałe składniki; starannie wyrobić. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do ugotowanego ryżu dodać przesmażaną cebulę, ugotowane posiekane grzyby i przyprawy. Ciasto rozwałkować, nałożyć ciepłe nadzienie i zwinąć, nadając kształt podłużny. Położyć na blachę, zostawić do ponownego wyrośnięcia, potem posmarować jajem, ozdobić paskami ciasta i upiec w piekarniku. Podawać z masłem albo z sosem śmietankowym lub pomidorowym.

Wróć do reszty przepisów
facebook