Kulebiak kruchy z grzybami

Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki pszennej
5 łyżek tłuszczu (margaryna)
1,5 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
jajo
sól
Nadzienie:
73 dag grzybów
duża cebula
1,5 łyżki tłuszczu
3 łyżki tartej bułki
1,5 łyżki śmietany
pieprz
sól
jajo

Przepis:

Grzyby oczyścić, poszatkować i udusić z cebulą na tłuszczu. Dodać śmietanę. Gdy przestygną - dodać przyprawy, tartą bułkę i jajo. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i rozwałkować. Nałożyć wzdłuż nadzienie, zawinąć brzegi (nadając kształt podłużny), posmarować rozmieszanym jajem i upiec w piekarniku. Podawać kulebiak z surówkami, polany tłuszczem, z sosami lub do zup czystych.

Wróć do reszty przepisów
facebook