Naleśniki z jajami i grzybami

Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki
2 szklanki mleka
stopiona słonina do smażenia
jajo
sól
 
Nadzienie:
50 dag grzybów świeżych
duża cebula
3,5 łyżki smalcu
łyżka tartej bułki
sól
pieprz
3 jaja
nać pietruszki
3 łyżki tłuszczu do smażenia

Przepis:

Z wymienianych składników przygotować ciasto i usmażyć naleśniki. Grzyby oczyścić, poszatkować. Cebulę pokrajać, zrumienić, dodać grzyby i udusić. Nadzienie przyprawić pieprzem, dodać tartą bułkę oraz ugotowane i posiekane jaja. Smarować naleśniki, składać w trójkąty i smażyć na tłuszczu. Podawać z zieloną sałatą, sałatką pomidorową ewentualnie z sosami. Można także smarować naleśniki serem lub powidłami i polewać śmietaną.

Wróć do reszty przepisów
facebook