W garnku szklimy cebulkę dodajemy marchew smażymy jeszcze 2-3 min. dokładamy pomidory, dolewamy bulion drobiowy i dosypujemy ryż.
W garnku szklimy cebulkę dodajemy marchew smażymy jeszcze 2-3 min. dokładamy pomidory, dolewamy bulion drobiowy i dosypujemy ryż.
W rondlu na oleju z masłem usmażyć cebulę pokrojoną w plasterki na złoty kolor.
Jest to typowo litewska wędlina, nazywana też czasem mylnie kindziukiem (rodzaj salcesonu), sporządzana z najlepszego mięsa wieprzowego, często z dodatkiem polędwicy.
Filety przepołowić lub pokrajać na 4 cm kawałki.
Przygotować bouqet garni z pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i tymianku. Jajka ugotować na twardo. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Grzyby dokładnie opłukać i ugotować z cebulą, następnie pokrajać w paski i dodać razem z wywarem do zagotowanego wywaru z włoszczyzny.
W rondlu podgrzać tłuszcz, dodać pokrajany w drobną kostkę boczek i pokrajaną w cienkie talarki cebulę. Dusić na małym ogniu do lekkiego zrumienienia, włożyć zmiażdżony ząbek czosnku oraz obrane, umyte i pokrajane w kostkę ziemniaki.
Drobno pokrojoną cebulę udusić na tłuszczu, dodać mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso.
Do wrzącej wody włożyć cebulę, zagotować, wlać kwas razem z mąką aby odpowiednio zagęścić zupę.