Zupa jarzynowa zasmażana

Składniki:

25 dkg kości
20 dkg fasolki szparagowej
15 dkg włoszczyzny
30 dkg ziemniaków
20 dkg kapusty włoskiej
4 dkg masła
10 dkg marchewki
4 dkg mąki
1 mały kalafior
sól
6 dkg fasoli suchej 
zielona pietruszka
10 dkg zielonego groszku, albo zielony koperek

Przepis:

Włoszczyznę (i kości) opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Gdy warzywa ugotują się, wywar odcedzić, warzywa pokrajać, włożyć do wazy. Kalafior opłukać, podzielić na części. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w drobną kostkę. Fasolkę szparagową opłukać, obrać z włókien, pokrajać na małe, skośne kawałki. Na odcedzonym wywarze ugotować kalafior, ziemniaki, groszek lub fasolkę szparagową. Sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę, wlać do wrzącej zupy, mieszając zagotować i posolić do smaku. Do zupy dodać pokrajaną zieleninę. W zimie dodać do zupy ugotowaną osobno suchą fasolę (10 dkg) - zamiast fasolki szparagowej i groszku zielonego. Podawać z grzankami.

Wróć do reszty przepisów
facebook