Zrazy rybne po bengalsku BENGAL MUCHLEE (Indie)

Składniki:

4 filety rybne - z dorsza, halibuta lub karpia
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki wody
1 roztarty ząbek czosnku
1 cebula drobno posiekana
1 duży pomidor sparzony, obrany, posiekany
1/4 łyżeczki cynamonu 1
/4 łyżeczki imbiru
szczypta zmielonego kardamonu lub kminku
1 jajo
mąka
tarta bułka
olej do głębokiego smażenia

Przepis:

1. Wodę wlać do garnka, włożyć jeden filet doprawić łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, gotować na małym ogniu przez 10 min.
2. Rybź odcedzić, posiekać, dodać czosnek, cebulę, osączone pomidory, cynamon, imbir, kardamon lub kminek, 1/2 łyżeczki soli i resztę pieprzu, wszystko dokładnie wymieszać.
3. Tym farszem posmarować filety, zwinąć w rulon, związać nitką lub spiąć wykałaczkami.
4. Zrazy obtoczyć w mące ze wszystkich stron, następnie zanurzyć w roztrzepanym jaju z dodatkiem soli, ponownie w tartej bułce, spłaszczając Iekko nożem.
5. Olej rozgrzać (jak na frytki) w rondlu. Ostrożnie wkładać zrazy, smażyć do zrumienienia około 10 min., osączyć z oleju.
6. Podawać na gorąco z sałatką z ogórków RAITĄ - (patrz: sałatki) i że świeżym pieczywem lub plackami indyjskimi CHAPPATI - (patrz: przepisy ogólne).
Proporcje dla 2-3 osób.
Wróć do reszty przepisów
facebook