Żeberka Pieczone; Orientalne z makaronem

Składniki:

propozycja na 10 porcji
 
2000 g  żeberka
150 ml  olej
5 g  czosnek granulowany Hugli
40 g  mieszanka przypraw Azja Hugli
50 g  sos worcester Hugli
1 szt  cytryna
60 g  miód
45 g  sos pieczeniowy Hugli
500 ml  woda
500 g  makaron penne Hugli
10 g  szczypiorek Hugli
przyprawa uniwersalna Vega
rosół drobiowy Hugli
bulion grzybowy Hugli

Przepis:

Żeberka podzielone na porcje , nasmarować marynatą z oleju wymieszanego z czosnkiem granulowanym, mieszanką przypraw Azja, sosem worcester, miodem i sokiem z cytryny – odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Żeberka razem z marynatą ułożyć w rozgrzanej brytfannie i piec w 160 przez 45 minut , co jakiś czas podlewając wodą.
Sos pieczeniowy wymieszać z 500 ml wody i zagotować , pod koniec pieczenia żeberek wlać przygotowany sos i dusić razem do miękkości mięsa.
Makaron ugotować w wodzie doprawionej rosołem drobiowym z dodatkiem bulionu grzybowego do smaku.
Żeberka podawaj z makaronem, odgrzewanym w mleku z dodatkiem szczypiorku i przyprawy uniwersalnej VEGA.
Wróć do reszty przepisów
facebook