Składniki:
propozycja na 10 porcji
2000 g żeberka
150 ml olej
5 g czosnek granulowany Hugli
40 g mieszanka przypraw Azja Hugli
50 g sos worcester Hugli
1 szt cytryna
60 g miód
45 g sos pieczeniowy Hugli
500 ml woda
500 g makaron penne Hugli
10 g szczypiorek Hugli
przyprawa uniwersalna Vega
rosół drobiowy Hugli
bulion grzybowy Hugli
Przepis:
Żeberka podzielone na porcje , nasmarować marynatą z oleju wymieszanego z czosnkiem granulowanym, mieszanką przypraw Azja, sosem worcester, miodem i sokiem z cytryny – odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Żeberka razem z marynatą ułożyć w rozgrzanej brytfannie i piec w 160 przez 45 minut , co jakiś czas podlewając wodą.
Sos pieczeniowy wymieszać z 500 ml wody i zagotować , pod koniec pieczenia żeberek wlać przygotowany sos i dusić razem do miękkości mięsa.
Makaron ugotować w wodzie doprawionej rosołem drobiowym z dodatkiem bulionu grzybowego do smaku.
Żeberka podawaj z makaronem, odgrzewanym w mleku z dodatkiem szczypiorku i przyprawy uniwersalnej VEGA.