Wołowina w Czekoladowej Marynacie, Podana na Puree Cynamonowym

Składniki:

propozycja na 4 porcje
 
500 g  polędwica lub rostbef wołowy
50 g  kakao
100 g  szalotka
50 g  olej orzechowy
20 g  marynata do mięsa wołowego Hugli
sól, pieprz biały Hugli
150 ml  śmietanka Liola
 
Purée :
1 kg  ugotowane puree ziemniaczane Hugli
4  szczypty cynamon mielony
125 g  masło
50 g  kwaśna śmietana śmietanka Liola - do gęstości
 
 

Przepis:

Ugotować ziemniaki puree, dodać śmietankę,mielony cynamon i pieprz. Mięso wołowe pokroić w długie plastry i wymieszać z marynatą – odstawić na 30 minut.
Szalotkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju do uzyskania koloru, dodać następnie paski mięsa i smażyć 10 minut, doprawić pieprzem i solą. Posypać następnie mięso kakaem, wymieszać i smażyć razem kilka minut na małym ogniu i podlać śmietanką Liola dla uzyskania sosu.
Ułożyć mięso na puree i serwować z dodatkiem sałaty.
Wróć do reszty przepisów
facebook