Składniki:
propozycja na 4 porcje
500 g polędwica lub rostbef wołowy
50 g kakao
100 g szalotka
50 g olej orzechowy
20 g marynata do mięsa wołowego Hugli
sól, pieprz biały Hugli
150 ml śmietanka Liola
Purée :
1 kg ugotowane puree ziemniaczane Hugli
4 szczypty cynamon mielony
125 g masło
50 g kwaśna śmietana śmietanka Liola - do gęstości
Przepis:
Ugotować ziemniaki puree, dodać śmietankę,mielony cynamon i pieprz. Mięso wołowe pokroić w długie plastry i wymieszać z marynatą – odstawić na 30 minut.
Szalotkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju do uzyskania koloru, dodać następnie paski mięsa i smażyć 10 minut, doprawić pieprzem i solą. Posypać następnie mięso kakaem, wymieszać i smażyć razem kilka minut na małym ogniu i podlać śmietanką Liola dla uzyskania sosu.
Ułożyć mięso na puree i serwować z dodatkiem sałaty.