Tokány : Siedmiogrodu; kuchnia węgierska

Składniki:

propozycja na 4 porcje
 
650 g polędwicy
1/4 I białego wina
100 g wędzonego boczku
2 łyżeczki mielonego pieprzu
50 g tłuszczu
1 łyżeczka majeranku
1 cebula
sóI
2 ząbki czosnku
2 świeże papryki
1 łyżka przecieru pomidorowego

Przepis:

Mięso i boczek pokroić w paski o grubości ołówka. Boczek zrumienić na tłuszczu, wyjąć i na tym samym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Zalać winem, dodać przecier pomidorowy i stale mieszając zagotować. Dodać mięso, posolić, oprószyć pieprzem i majerankiem i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie na pół miękkie, dodać pokrojone w paski strąki papryki i dolać odrobinę wody, tyle, żeby sos nie został zbyt rozrzedzony. Na końcu włożyć do potrawy zrumienione paski boczku, wymieszać ją i podawać na gorąco.

Wróć do reszty przepisów
facebook