Smażona sola z boczkiem i drobnymi kluseczkami domowymi

Składniki:

Filet z soli 170 g
Boczek wędzony 30 g
Olej sojowy 2 cl
Wino czerwone 3 cl
Cebula 10 g
Masło 50 g
Mąka pszenna 73 g
Jajko 1/4szt.
Fasolka szparagowa 100 g
Ser żółty 30 g
Sól
Biały pieprz mielony
Natka pietruszki
Koperek

Przepis:

Filet z soli solimy, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przygotowujemy kluseczki kładzione z mąki, jajka i masła. Sos przygotowujemy z cebulki drobno pokrojonej i zeszklonej na maśle oraz wina czerwonego, które odparowujemy do połowy objętości. Centralnie na talerzu układamy fasolkę szparagową przesmażoną na oleju sojowym z odrobiną masła, na którą kładziemy usmażoną rybę. Wokół układamy kluseczki przesmażone z drobno pokrojonym boczkiem. Rybę polewamy niewielką ilością sosu a na wierzch posypujemy startym serem i zapiekamy. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Wróć do reszty przepisów
facebook