Siekanka

Składniki:

propozycja na 4 porcje
 
5-6 ziemniaków
450 g pieczonego lub gotowanego mięsa (wołowina lub baranina)
200 g gotowanej lub wędzonej szynki łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 cebule łyżka posiekanej pietruszki
sól
pieprz
6 całych jajek lub żółtek

Przepis:

Ziemniaki obrać, pokrajać w drobną kostkę i przesmażyć (10-15 min) na gorącym oleju i maśle. Przełożyć do ogrzanego naczynia a na tym samym tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę i - krótko! - pokrajane w drobną kostkę mięso i szynkę. Połączyć z ziemniakami, dodać pietruszkę, sól i pieprz. Rozłożyć na talerzach i na każdej porcji położyć usmażone jajko lub tylko surowe żółtko.

Wróć do reszty przepisów
facebook