Ryba w słodko-kwaśnym sosie (Chiny)

Składniki:

1 kg filetów z dorsza, halibuta lub morszczuka
1 /2 łyżeczki soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 cebula pokrajana w piórka
1 marchew pokrajana w cienkie słupki
1 świeża papryka pocięta w paseczki(dowolnie)
1/2 łodygi selera lub mały kawałek pokrajany w słupki
 
Sos :
1 łyżka octu 6 proc.)
1 i 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżka przyprawy maggi z 1 łyżką wody
1/2 szklanki rosołu lub, wody
1/2-¾ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przepis:

1. Składniki sosu wymieszać, odstawić.
2. Filety posolić, obtoczyć w mące
3. Rybę usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełożyć na talerz, trzymać w cieple.
4. Z patelni odlać nadmiar oleju - włożyć jarzyny i usmażyć. ,
5. Zamieszać sos, wlać do jarzyn, mieszając gotować aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą, kilkoma kroplami maggi, cukrem lub octem - sos powinien być słodko-kwaśny.
6. Przełożyć rybę na gorący półmisek i polać sosem.
7. Podawać z ryżem ugotowanym na 2 sypko lub z bułeczkami na parze – MAN-TOU Proporcje dla 4-5 osób
Wróć do reszty przepisów
facebook