Ryba w jarzynach i winie

Składniki:

propozycja dla 3-4 porcji

2-3 średniej wielkości marchewki
1- duża pietruszka
0,5 średniego selera
200 ml wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
1- kostka bulionowa (rosołowa)
4 filety rybne (np. dorsz, tilapia lub sola)
szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku
ok. 1,5 szklanki wody
mąka pszenna
3-4 łyżki masła

Przepis:

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, potrzeć na grubej tarce, włożyć do garnka zalać wodą i dodać kostke rosołową- gotować do miękkosci.
Rybę obtoczyć w samej mące, masło rozgrzać na patelni, ułożyć rybę i podsmażyć; warzywa odcedzić i nałożyć na smażącą się rybę, posolić, popieprzyć, posypać majerankiem i polać winem chwilkę dusić i gotowe.
Podawać z pierre ziemniaczanym.
Wróć do reszty przepisów
facebook