Rizotto z białymi truflami (Risotto al tartufo bianco)

Składniki:

propozycja na 4 porcje
240 g ryżu
300 g wołowiny na rosół
1I gorącej wody
50 g masła
10 g słoniny
10 g surowej szynki (parmeńskiej) bardzo cienko pokrojonej
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1/2 szklanki białego wina
50 g tartego parmezanu
40 g białych trufli pokrojonych na cieniutkie plasterki
sól

Przepis:

Wołowinę ze słoniną, szynką i połową cebuli zrumienić na małym ogniu, po czym zalać wodą, dodać sól, seler, marchew i gotować 2 godziny. Ugotowany rosół przecedzić. Pokrojoną drugą połowę cebuli smażyć przez 3 minuty z połową przygotowanej porcji masła, a następnie zalać 1/2 szklanki wody i gotować jeszcze e minut. Po upływie tego czasu wsypać ryż i prażyć 2 minuty, po czym wlać wino, a gdy odparuje, dolać odpowiednią ilość rosołu. Gdy ryż się ugotuje, zdjąć rizotto z ognia, przyprawić masłem i parmezanem. Dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć plasterki trufli i podawać na stół.

Wróć do reszty przepisów
facebook