Pulpety z Sosem Serowm z Pomidorami

Składniki:

propozycja na 10 porcji
 
1000 g  mięso mielone
200 g  fix do mięs mielonych Hugli
350 ml  woda
1 szt  liść laurowy Hugli
 
SOS
500 g  pomodorina Hugli
100 ml  rosół jarzynowy Hugli
30 ml  olej
50 g  sos serowy Hugli
2 g  czosnek granulowany Hugli
sól
pieprz czarny mielony Hugli
gałka muszkatołowa

Przepis:

Fix do mięsa mielonego połączyć z wodą i odstawić na 10 minut.
Mięso dobrze wymieszać z fixem na jednolitą masę , wyporcjować i uformować pulpety.
Gotować pulpety w lekko osolonej wodzie z listkiem laurowym.
 
SOS
Podgrzać olej i dodać Pomodorinę , czosnek i pozostałe przyprawy- gotować przez około 3 minuty.
Następnie wlać rosół jarzynowy i posypać sosem serowym – dokładnie wymieszać i gotować razem przez 1-2minuty, ewentualnie doprawić.
Sos można rozrzedzić rosołem jarzynowym ewentualnie zagęścić sosem serowym – wg. potrzeby.
Podawać pulpety polane sosem z ziemniakami lub makaronem.
Wróć do reszty przepisów
facebook