PstrÄ…gi z Serem po Holendersku

Składniki:

propozycja na 10 porcji
 
10 szt.  pstrÄ…gi
sok z 2  cytryn
60 g  vegety do ryb Hugli
100 ml  olej
120 g  masÅ‚o
400 g  cebula – krążki
600 g  peperonata della casa Hugli
100 ml  wino biaÅ‚e wytrawne
200 ml  fond rybny Hugli
250 g  ser żóÅ‚ty – tarty
sól
pieprz biały mielony Hugli

Przepis:

PstrÄ…gi skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem, solÄ… i vegetÄ… do ryb – odstawić na 20 minut.
Na patelni rozgrzać masÅ‚o i usmażyć krążki cebuli, nastÄ™pnie podlać winem i dodać ugotowany fond rybny – odparować razem przez nastÄ™pne kilka minut. Dodać peperonatÄ™, wymieszać i zagotować.
Pstrągi wysmarować olejem, ułożyć na aluminiowej tacce i usmażyć na grillu.
Gorące ryby posypać tartym serem i podawać na ciepłej peperonacie.
Wróć do reszty przepisów
facebook