Pörkölt z wołowiny; kuchnia węgierska

Składniki:

propozycja na 4 porcje
 
600 g pręgi
sól
50 g tłuszczu
2 strąki tureckiego pieprzu
1 duża cebula
1 świeża papryka
2 łyżeczki mielonej papryki
1-2 pomidory

Przepis:

Mięso dobrze oczyścić, pokroić w kostkę i umyć w zimnej wodzie. Posiekaną cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać pokrajane mięso i mieloną paprykę, posolić i dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso wchłonie tłuszcz. Wtedy zalać je wodą i pod przykryciem dalej dusić na małym ogniu. Gdy mięso jest na pół miękkie, dodać pokrojoną w krążki paprykę, pomidory i pieprz turecki i gotować tak długo, aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby, dolewać po trochu wody. Sos powinien być gęsty.

Wróć do reszty przepisów
facebook