Pomidory w sosie koperkowym

Składniki:

8 twardych pomidorów Å›redniej wielkoÅ›ci
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
szklanka mleka i szklanka wody
3 łyżki drobno posiekanego koperku
sól
cukier
pieprz
łyżka octu (3%)

Przepis:

Pomidory sparzyć, Å›ciÄ…gnąć skórkÄ™, posypać solÄ… i pieprzem. Z tÅ‚uszczu i mÄ…ki zrobić zasmażkÄ™, rozprowadzajÄ…c jÄ… mlekiem rozcieÅ„czonym wodÄ…. Przyprawić octem, cukrem i posiekanym koprem. Przygotowanym sosem polać pomidory uÅ‚ożone w naczyniu ogniotrwaÅ‚ym i powoli dusić uważajÄ…c, aby siÄ™ nie rozpadÅ‚y. Podawać z ugotowanym na sypko z ryżem.

Wróć do reszty przepisów
facebook