Pomidory faszerowane jajami

Składniki:

10 szt. pomidorów
3 łyżki tłuszczu
2 cebule
3 łyżki tartej bułki
4 jaja
pół szklanki śmietany
sól
sproszkowana papryka
pieprz
łyżka mąki
nać pietruszki
przyprawa do zup
szklanka wywaru z włoszczyzny

Przepis:

Z pomidorów ściąć wierzchy i wydrążyć. Cebule obrać, opłukać, posiekać i przesmażyć na tłuszczu; dodać tartą bułkę, pieprz oraz ugotowane i posiekane jaja. Przygotowaną masą napełniać pomidory, włożyć je do rondla; podlać wywarem i wstawić do piekarnika. Wydrążone środki ugotować z dodatkiem papryki i tłuszczu, przetrzeć przez sito, dodać do pomidorów. Sos podprawić mąką zmieszaną ze śmietaną. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Wróć do reszty przepisów
facebook