Składniki:
propozycja na 4p obiadowe lub 10 p jako zakąska
600 g pierś kurczaka
100 g oliwa
20 g marynata do ryb Hugli
2 szt pomidory średnie
2 szt cebula średnia
1 szt cukinia
120 g oliwki czarne krojone Hugli
1 szt bakłażan średni
10 g vega do warzyw Hugli
1 szt cytryna - sok
300 g ocet balsamiczny
15 g kolendra cała
15 g kminek cały
4 szt goździki całe
sól i pieprz do smaku
Przepis:
Umyte jarzyny pokroić w krążki, posypać Vega do warzyw i lekko podsmażyć do koloru na oliwie – pozostawić lekko chrupiące w ciepłym miejscu.
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki i skropić 50ml oliwy,sokiem z cytryny, doprawić marynata do ryb i pieprzem- odstawić w temperaturze otoczenia.
Podgrzać ocet balsamiczny z ziarnami kolendry, kminku i razem odparować do skarmelizowania - przecedzić Piersi podsmażyć na gorącej patelni z oliwą.
W pierścieniu metalowym rozłożyć warstwami podsmażone jarzyny, a na jarzynach rozłożyć podsmażone piersi.
Skropić całość przecedzonym octem balsamicznym.
Dekorowac ziołami.