Składniki:
propozycja na 4 porcje
500 g mięso mielone
50 ml olej
100 g pieczarki
50 g papryka czerwona
5 g bulion grzybowy Hugli - do smaku
500 ml woda
2 g czosnek granulowany Hugli
30 g zasmażka jasna Hugli
50 g sos meksykański Hugli
100 g ser żółty - tarty
100 g cebula
TORTILLA
200 g mąka pszenna
170 g mąka kukurydziana
1 szt jajko
woda, sól
Przepis:
Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę.
Mięso mielone podsmażyć na oleju z pieczarkami i papryką.
Doprawić bulionem grzybowym, czosnkiem i podlać wodą. Następnie dodać sos meksykański,rozrobiony wcześniej w małej ilości wody i dusić razem przez 10 minut.
Na koniec zagęścić zasmażką jasną, dla uzyskania konsystencji farszu.
TORTILLA
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z jajem i solą.
Następnie dodawać po trochę wody, aby wyrobić twarde ciasto.
Z ciasta uformować 10 kulek, następnie rozwałkować każdą kulkę na płaty grubości 2 mm i upiec bez tłuszczu na dużej patelni lub na płycie grilowej. Przygotowany farsz rozłożyć na kukurydzianych płatach, zawinąć, posypać tartym serem i pokrojoną w krążki cebulą i zapiec.
Podawać z sosem np. na bazie zmiksowanej Pomodoriny z kiwi i cebulą lub polane dodatkowo sosem meksykańskim.