Łosoś pieczony z suszonymi grzybami

Składniki:

Filet z łososia 170 g
Oliwa z oliwek 2 cl
Suszone grzyby 40 g
Cebula 20 g
Śmietana 30% 8 cl
Masło 10 g
Ziemniak 100 g
Jogurt 3 cl
Natka pietruszki
Koperek
Szczypiorek
Sól
Pieprz biały świeżo zmielony

Przepis:

Filet z łososia solimy i posypujemy świeżo zmielonym białym pieprzem. Smażymy na złoty kolor na oliwie z oliwek. Na oliwie z oliwek przesmażamy drobno pokrojoną cebulę do momentu zmięknięcia po czym dodajemy ugotowane i drobno pokrojone suszone grzyby. Chwilę smażymy i wlewamy śmietanę. Dusimy do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Przed podaniem dodajemy odrobinę masła. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę. Podajemy z pieczonym ziemniakiem polanym jogurtem wymieszanym ze śmietaną i drobno pokrojonymi ziołami.

Wróć do reszty przepisów
facebook