Krewetki z koprem włoskim i absyntem

Składniki:

300 g dużych szarych krewetek w skorupach
1 fenkuł czyli koper włoski
6-8 łyżek masła (najlepiej sklarowanego)
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietanki kremówki
absynt, sól, pieprz

Przepis:

Krewetki obrać, skorupy zachować. Fenkuł pokroić w paseczki, zachować zielony koperek do dekoracji. Na maśle zeszklić czosnek, dodać fenkuł i kiedy będzie rumiany, zdjąć patelnię z gazu. Na osobnej patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki i łupiny, zrumienić, polać absyntem. Przecedzić powstały sos na patelnię z fenkułem, dodać do niego usmażone krewetki, wyjęte z sita. Sos z krewetkami i fenkułem doprawić solą i pieprzem, połączyć ze śmietanką. Zagrzać i podawać udekorowane zielonym koprem włoskim.

Wróć do reszty przepisów
facebook