Kotleciki Nadwieprzańskie z Kaszy i Podrobów

Składniki:

propozycja na 10 porcji
 
500 g  kasza gryczana/pęczak
2000 ml  bulion grzybowy Hugli
500 g  podroby wieprzowe – serce, wątróbka i płuska
200 ml  rosół drobiowy Hugli
4 szt.  liść laurowy Hugli
8 szt.  ziele angielskie Hugli
200 g  cebula
300 g  smalec
4 szt.  jaja
puree ziemniaczane Hugli
pieprz czarny mielony Hugli
majeranek Hugli 
sól 
do polania
200 g  boczek wędzony
200 g  smalec
200 g  cebula pieczona Hugli

Przepis:

Kaszę ugotować w bulionie grzybowym, wystudzić.
Osobno ugotować w rosole podroby z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Wystudzone zmielić, dodać pokrojoną w kostkę i zarumienioną na tłuszczu cebulę, jaja, sól, czarny pieprz i majeranek i wymieszać razem z kaszą.
W razie potrzeby zagęścić masę dodając puree ziemniaczane Hugli.
Kaszę wyporcjować na owalne kotleciki i smażyć na smalcu.
Polewać porcje podsmażonym na smalcu boczkiem i posypać pieczoną cebulą.
Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do gulaszu i mięs pieczonych.
Wróć do reszty przepisów
facebook