Składniki:
propozycja na 10 porcji
500 g kasza gryczana/pęczak
2000 ml bulion grzybowy Hugli
500 g podroby wieprzowe – serce, wątróbka i płuska
200 ml rosół drobiowy Hugli
4 szt. liść laurowy Hugli
8 szt. ziele angielskie Hugli
pieprz czarny mielony Hugli
200 g cebula pieczona Hugli
Przepis:
Kaszę ugotować w bulionie grzybowym, wystudzić.
Osobno ugotować w rosole podroby z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Wystudzone zmielić, dodać pokrojoną w kostkę i zarumienioną na tłuszczu cebulę, jaja, sól, czarny pieprz i majeranek i wymieszać razem z kaszą.
W razie potrzeby zagęścić masę dodając puree ziemniaczane Hugli.
Kaszę wyporcjować na owalne kotleciki i smażyć na smalcu.
Polewać porcje podsmażonym na smalcu boczkiem i posypać pieczoną cebulą.
Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do gulaszu i mięs pieczonych.