Knedle ze szczupaka w sosie z boczniaków

Składniki:

Przepis na 4 porcje
 
Filet ze szczupaka 650 g
Miąższ z białego chleba 120 g
Cebula 180 g
Śmietana 30% 100 ml
Jajka 3 szt.
Bułka tarta 1 szklanka
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz czarny
 
Sos
 
Boczniaki 250 g
Śmietana 30% 250 ml
Cebula 100 g
Masło 73 g
Natka pietruszki 1 pęczek
Oliwa z oliwek

Przepis:

Obrany i oczyszczony filet ze szczupaka gotujemy na parze. Zostawiamy do wystygnięcia. W między czasie pokrojoną cebulę obsmażamy. Miąższ chleba moczymy w śmietanie. Wszystko mielimy na drobnym sicie. Do masy dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy. Z powstałej masy formujemy kulki. Następnie gotowe knedle obtaczamy w bułce. Smażymy w głębokim tłuszczu. Na środku talerza wylewamy sos z boczniaków. Na sos nakładamy 4 knedle w formie piramidy. Gotową potrawę dekorujemy smażoną natką pietruszki i małymi pomidorkami. Sos Na pokrojona w drobną kostkę i zeszkloną cebulę wrzucamy pokrojone w grubą kostkę boczniaki. Chwile smażymy po czym wlewamy śmietanę i i dusimy do momentu aż część śmietany odparuje i nabierze gęstości sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed wydaniem do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Wróć do reszty przepisów
facebook