Karp duszony w kurzym tłuszczu (Chiny)

Składniki:

1-1 i 1/2 kg sprawionego karpia
1/4 szklanki stopionego kurzego tłuszczu
maty kawałek korzenia imbiru posiekany lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 roztarty ząbek czosnku 1
dymka pokrajana na kawałki
1 łyżeczka soli
1 /4 łyżeczki chili
1 łyżka sosu sojowego lub 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy maggi i 1 i 1/2 łyżeczki wody
2 szklanki rosołu lub gotowanej wody
1 łyżka cukru
zielona pietruszka
plasterki cytryny (dowolnie)

Przepis:

1 Rybę pokrajać w dzwonka, posolić.
2. Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni, dodać czosnek, imbir, chili, sos sojowy Iub maggi z wodą, dymkę i cukier, zagotować.
3. Włożyć rybę na patelnię, dusić do zrumienienia, dolać gorący rosół lub wodę, i na małym ogniu dusić pod przykrycie, m przez 10 min.
4. Przełożyć rybę na gorący półmisek, przybrać zieloną pietruszka i plasterkami cytryny.
5. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z bułeczkami na parze TOU - MAN.
Proporcje dla 4--6 osób.
Wróć do reszty przepisów
facebook