Grzybowy budyń litewski

Składniki:

5 dag grzybów suszonych
25 dag kaszy manny
5 dag tłuszczu
duża cebula
1,5 łyżki tartej bułki
5 jaj
sól i pieprz do smaku

Przepis:

Grzyby ugotować i drobno posiekać. Na wywarze grzybowym ugotować kaszę. Do pokrojonej i przesmażanej na tłuszczu cebuli dodać grzyby, zmieszać z przestudzoną kaszą manną, wbić 3 żółtka, przyprawić, dodać trochę tartej bułki. Pianę z trzech białek ubić, ostrożnie wymieszać z masą. Dodać ugotowane na twardo i posiekane 2 jaja. Formę budyniową lub filiżanki wysmarować pozostałym tłuszczem, wysypać tartą bułką, włożyć do nich masę i ugotować na parze. Podawać z sosem śmietanowym lub cebulowym.

Wróć do reszty przepisów
facebook