Gołąbki z grzybów

Składniki:

1 kg kapusty białej
50 dag grzybów (prawdziwki)
duża cebula
4 łyżki tłuszczu
10 dag tartej bułki
pół szklanki śmietanyprzyprawa do zup
sól
pieprz
łyżka mąki
jajo
szklanka wywaru z włoszczyzny

Przepis:

Kapustę wydrążyć i wrzucić na kilka minut da wrzątku. Następnie ostudzić, pooddzielać liście, młotkiem ad mięsa rozbić nerwy liściowe. Przygotować nadzienie z poszatkowanych grzybów, przesmażonych razem z połową posiekanej cebuli. Do ostudzonego nadzienia dodać tartą bułkę, jajo i przyprawy, a następnie zawijać w liście, robiąc owalne gołąbki. Ułożyć w brytfannie, dodać tłuszczu, podlać wywarem z włoszczyzny i dusić do miękkości. Usmażyć na tłuszczu resztę cebuli, mąkę zrumienić, rozprowadzić wywarem, dodać śmietanę, doprawić da smaku. Podawać z ziemniakami.

Wróć do reszty przepisów
facebook