Forszmak

Składniki:

Składniki na 4 porcje
 
Pieczona cielęcina 300 g
Wymoczone w mleku filety śledziowe 200 g
Ziemniaki gotowane 300 g
Cebula 50 g
Masło 50 g
Jajka 3 szt.
Mąka pszenna 10 g
Śmietana 30% 50 ml
Rosół bez tłuszczu 50 ml
Ser żółty ostry tarty 30 g
Bułka tarta
Sól
Pieprz czarny

Przepis:

Przygotowanie formy
Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przygotowanie składników Cielęcinę i śledzie pokroić w drobną kostkę, ziemniaki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i krótko smażyć na maśle, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić rosołem i śmietaną.
 
Przygotowanie forszmaku

Pieprz czarnystkie składniki dokładnie wymieszać z jajkami i przyprawami. Włożyć do formy. Wyrównać i posypać bułką tartą. Przykryć wysmarowanym masłem pergaminem. Piec w temperaturze 160°C około 1 godziny.
Sposób podania: można podawać na zimno i na gorąco z sosami; anchois lub tatarskim.
Wróć do reszty przepisów
facebook