Filet z soli poche w sosie z wiórkami chrzanu

Składniki:

Filet z soli 170 g
Masło 73 g
Wino białe 1 cl
Cytryna 50 g
Cebula 10 g
Chrzan korzeń 30 g
Ziemniaki 100 g
Seler naciowy 40 g
Marchewka 73 g
Por 20 g
Cukinia świeża 20 g
Seler korzeń 30 g
Brokuły mrożone 20 g
Pomidory 30 g
Olej sojowy 1 cl
Natka pietruszki
Koperek
Sól
Biały pieprz mielony

Przepis:

Wyporcjowane filety z soli parzymy na sitku ustawionym nad gotującą się wodą, posypujemy solą i białym pieprzem. Przykrywamy folią i stawiamy na płytę. Sos: na patelni odparowujemy do połowy objętości sok z cytryny do, którego wrzucamy małymi porcjami miękkie masło, cały czas mieszając trzepaczką. Należy uważać aby sos się nie zagotował. Pod koniec dodajemy kilka kropłi śmietany. Następnie dodajemy kilka kropli przecedzonego wywaru z parzenia ryby. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Przed podaniem dodajemy wiórki sparzonego chrzanu. Na talerzu centralnie układamy sparzone i zeszklone na oleju z dodatkiem masła uformowane warzywa oraz filety z ryby. Na wierzch stawiamy „różyczkę" z brokuły. W wolne miejsca wylewamy sos do, którego dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (bez skóry i pestek). Rybę dodatkowo posypujemy sparzonymi w kwaśnej wodzie wiórkami chrzanu. Dekorujemy gałązkami świeżych ziół.

Wróć do reszty przepisów
facebook