Filet z dorsza w białym winie z panierowanymi brokułami

Składniki:

Dorsz – filet 150g
Oliwa z oliwek 1cl
Białe wino wytrawne 2cl
Cebula 10g
Brokuły mrożone 80g
Jajko 1/2sztuki
Mąka pszenna 3g
Bułka tarta 10g
Olej sojowy 1cl
Cytryna 20g
Pomidory suszone 10g
Natka pietruszki 1g
Koperek świeży 1g
Sól
Biały pieprz mielony

Przepis:

Rondelek wylewamy odrobiną oliwy z oliwek, na którą wsypujemy drobno pokrojoną cebulę. Na cebulę kładziemy filet z ryby, który kropimy białym winem. Posypujemy solą i białym pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i stawiamy na gorącą płytę. Gdy ryba jest już gotowa, utworzony wywar zlewamy.Dolewamy oliwy z oliwek oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Przed podaniem dodajemy pokrojone pomidory suszone oraz dużo natki i świeżego koperku. Rozmrożone brokuły panierujemy identycznie jak kotlety i smażymy na oleju sojowym. Centralnie na talerzu układamy usmażone brokuły , o które opieramy sparzoną rybę. Wokół wylewamy gorący sos. Dekorujemy gałązkami świeżej pietruszki i koperku.
Propozycja na 1 porcję.
Wróć do reszty przepisów
facebook