Dorada w sosie norweskim

Składniki:

Składniki na 10 porcji:

1700 g. dorada – filet
20 g marynata do ryb i owoców morza
100 g. marchew
150 g. szparagi zielone
20 g. fond rybny
500 ml woda
do smażenia olej
50 g cebula (kostka)
300 g pieczarki (cząstki)
do zagęszczania zasmażka jasna
200 g krewetki koktajlowe
do smaku koperku świeżego
 do smaku pieprz biały mielony
100 g śmietana 15%

Przepis:

Filety z dorady przypraw marynatą do ryb i owoców morza i zwiń w rulon. Marchew oczyść i pokrój w długie słupki, szparagi obierz i podziel na trzy części. Warzywa umieść w zwiniętej rybie i ugotuj. Fond połącz z gorącą wodą i zagotuj. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, całość zasmaż i połącz z fondem. Sos zagotuj, zagęść zasmażką, dodaj krewetki, koperek, pieprz i śmietanę. Całość zagotuj. Doradę podawaj z przygotowanym sosem, warzywami i ziemniakami.

Wróć do reszty przepisów
facebook