Dorada pieczona w papilotach, aromatyzowana grejpfrutem i pomarańczą z kompozycją trzech rodzajów ryżu

Składniki:

Dorada 150 g
Oliwa z oliwek 0,5cl
Pomarańcze 40 g
Grejpfruty 40 g
Ryż (basmati, dziki, zwykły) 30 g
Bulion drobiowy 6cl
Cebula 10 g
Wino białe wytrawne 1cl
Świeży tymianek 1 g
Natka pietruszki 1 g
Sól
Biały pieprz mielony

Przepis:

Filet z dorady doprawiamy solą i białym pieprzem po czym zawijamy w folię aluminiową razem z filetami z pomarańczy i grejpfruta oraz świeżym tymiankiem i odrobiną oliwy z oliwek wraz z białym winem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Na talerzu płaskim układamy mieszankę ugotowanych trzech rodzajów ryżu (basmati, dziki, zwykły). Obok układamy rybę w folii rozcinając folię tuż przed podaniem. Całość dekorujemy gałązką świeżej natki i wąsami szczypiorku.

Wróć do reszty przepisów
facebook