Zrazy z grzybów w śmietanie

Składniki:

50 dag grzybów (prawdziwki)
15 dag kaszy mannycebula
10 dag tłuszczu
4 jaja
3 łyżki tartej bułki
pól szklanki śmietany
łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawa do zup
pieprz

Przepis:

Grzyby oczyścić, pokrajać na kawałki, a następnie poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę wymieszać i chwilę prużyć pod przykryciem, aby utworzyła się twarda masa. Po ostudzeniu zemleć w maszynce z połową cebuli (resztę pozostawić do sosu), dodać jaja tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić. Z masy formować podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym; chwilę poddusić. Potrawę przyprawić; podawać z ziemniakami.

Wróć do reszty przepisów
facebook