Naleśnik Meksykański - Enchilada Mięsno Grzybowa

Składniki:

propozycja na 4 porcje

500 g  mięso mielone
50 ml  olej
100 g  pieczarki
50 g  papryka czerwona
5 g  bulion grzybowy Hugli - do smaku
500 ml  woda
2 g  czosnek granulowany Hugli
30 g  zasmażka jasna Hugli
50 g  sos meksykański Hugli
100 g  ser żółty - tarty
100 g  cebula
 

TORTILLA
200 g  mąka pszenna
170 g  mąka kukurydziana
1 szt  jajko
woda, sól

Przepis:

Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę.
Mięso mielone podsmażyć na oleju z pieczarkami i papryką.
Doprawić bulionem grzybowym, czosnkiem i podlać wodą. Następnie dodać sos meksykański,rozrobiony wcześniej w małej ilości wody i dusić razem przez 10 minut.
Na koniec zagęścić zasmażką jasną, dla uzyskania konsystencji farszu.
 
TORTILLA
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z jajem i solą.
Następnie dodawać po trochę wody, aby wyrobić twarde ciasto.
Z ciasta uformować 10 kulek, następnie rozwałkować każdą kulkę na płaty grubości 2 mm i upiec bez tłuszczu na dużej patelni lub na płycie grilowej. Przygotowany farsz rozłożyć na kukurydzianych płatach, zawinąć, posypać tartym serem i pokrojoną w krążki cebulą i zapiec.
Podawać z sosem np. na bazie zmiksowanej Pomodoriny z kiwi i cebulą lub polane dodatkowo sosem meksykańskim.
Wróć do reszty przepisów
facebook