Pierogi

Pierogi

Pierogi są tradycyjnym daniem kuchni polskiej i wielu z nas uważa, że korzenie tej potrawy trzeba doszukiwać się w naszej historii. Jednak za ojczyznę pierogów uważa się Chiny, a do polski i innych europejskich krajów dotarły one przez Ruś. Analizując polskie legendy, można przyjąć, że w Polsce jadano pierogi już w XIII wieku. Nosiły one nazwę pirogi, prawdopodobnie od prasłowiańskiego słowa „pir” oznaczającego biesiadę lub „piera”, co oznaczało nadziewane ciasto. Na świecie istnieje wiele rodzajów pierogów, różniących się wielkością, sposobem przygotowania i nadzieniem- Rosjanie jadają pieleni, włosi- ravioli, a Hiszpanie empanadillas. Znają je też amerykanie-w 1952 r pewien młody człowiek z pochodzenia polak, otworzył pierwszą wytwórnię pierogów w USA. Sukces przyniosła mu oryginalna receptura pierogowa jego matki.

Sprawdź wszystkie artykuły
facebook