Sałatka z grilowanych szparagów z rodzynkami i piniolami

Składniki:

2 pęczki szparagów zielonych
garstka orzeszków piniowych
garstka drobnych wilgotnych rodzynek
1 cytryna
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól

Przepis:

Szparagi obrać, odciąć końcówki. Jeżeli są grube obgotować je trochę we wrzątku. Na grillu lub grillowej patelni rozgrzać trochę oliwy i smażyć szparagi, powolutku. Obracać. Powinny lekko zwiędnąć i się zrumienić. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć orzeszki piniowe, dodać rodzynki i po chwili sok z cytryny, sól, pieprz, cukier i posiekaną natkę pietruszki. Zamieszać. Zgrillowane szparagi polać sosem przygotowanym na patelni.

Wróć do reszty przepisów
facebook