Biszkopty czekoladowe z toffi

Składniki:

200g chudego sera
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
250g cukru jaja
lOOg masła
łyżki stołowe kakao w proszku
lOOg przesianej mÄ…ki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g orzechów pekan lub wÅ‚oskich
 
POLEWA TOFFI
55g masła
łyżka stołowa mleka
lOOg cukru pudru
2 łyżki stołowe kakao
 

Przepis:

Formę posmarować masłem i wyłożyć pergaminem ser utrzeć z 25g cukru i esencją waniliową na gładką masę i odstawić. Utrzeć jajka i resztę cukru na puszystą masę. Do rondelka włożyć masło i wsypać kakao, podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi a masą będzie gładka. Wlać do kogla-mogla i wymieszać. Dosypać posiekane orzechy i wymieszać. wlać połowę masy do formy i wygładzić, dodać masę serową i delikatnie wymieszać, przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec 40-45 minut w 180*C. Wystudzić w formie. masło rozpuścić w mleku, dodać cukier i kakao, wymieszać. Polewę rozsmarować po cieście i posypać orzechami.

Wróć do reszty przepisów
facebook